Huid

De waarschuwings signalen  van huidkanker

Huidkanker – met inbegrip van melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom – vaak starten als wijzigingen in uw huid. Ze kunnen nieuwe gezwellen of precancereuze letsels – veranderingen die niet kanker, maar kanker kunnen na verloop van tijd. Naar schatting 40% tot 50% van mensen met een lichte huid  en boven de 65 zullen tenminste een huidkanker krijgen. Leer de vroege waarschuwingssignalen te spotten. Huidkanker kan genezen worden indien bij tijds gevonden en in een vroeg stadium behandeld is de kans op genezing groot.

 

Een cutane hoorn is doorgaans een groei die langzaam groeit gedurende tientallen jaren.

cutane Horns De huid hoorn weergegeven als een trechtervormige groei die zich uitstrekt van een rode basis op de huid. Het is samengesteld uit samengeperste keratine (hetzelfde eiwit in nagels). Het is een gespecialiseerde vorm van actininc keratose. De grootte en vorm van de groei kan aanzienlijk variëren, maar de meeste enkele millimeters. Plaveiselcelcarcinoom is te vinden op de basis. Het komt meestal voor bij een lichte huid bij oudere volwassenen met een voorgeschiedenis van significante blootstelling aan de zon.

 

Mollen met onregelmatige, vage randen zijn reden tot bezorgdheid.

 Mollen met onregelmatige, vage randen zijn reden tot bezorgdheid. Als de rand of randen van de mol zijn haveloos, wazig, of onregelmatige, laat het controleren door een dermatoloog. Melanoom letsels hebben vaak onregelmatige randen.

Een mol beoordeeld door een arts of het ziet er anders uit dan de rest.

Heb een mol laat die beoordeelen door een arts vooral als het er anders uit ziet dan de rest Een mol die zich ontwikkelt – krimpen, steeds groterwordt, het veranderen van kleur, begint te jeuken of bloeden – moeten worden gecontroleerd. Als een deel van de mol verschijnt door dat het verhoogd is, of opgewerkt uit de huid, laat het bekijken door een arts. Melanoom letsels  groeien vaak in omvang en veranderen snel in hoogte.

Een melanoom cel, kleur versterkt en vergroot

 

Primer op huidkanker Maligne melanoom, vooral in de latere stadia, is ernstig en de behandeling is moeilijk. Vroege diagnose en behandeling kan de kans op overleving. Nonmelanoma huidkanker zijn basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Beide zijn vaak voorkomend en worden bijna altijd genezen wanneer dit voeg wordt geconstateerd  en behandeld. Mensen die eenmaal huidkanker gehad hebben lopen het risico dat ze het opnieuw krijgen, ze moeten  ten minste eenmaal per jaar een controle krijgen.

Bowen ziekte is de vroegste vorm van plaveiselcelcarcinoom huidkanker

Bowen ziekte is de vroegste vorm van plaveiselcelcarcinoom huidkanker Bowen ziekte Bowen ziekte wordt ook wel plaveiselcelcarcinoom ‘in situ’. Het is een vorm van huidkanker die verspreidt op het oppervlak van de huid. Daarentegen kan “invasieve” plaveiselcelcarcinomen te groeien naar binnen en verspreid naar de binnenkant van het lichaam. Bowen ziekte ziet eruit als schilferige, rode vlekken die kunnen worden korst, maar kan worden verward met huiduitslag, eczeem, schimmel, of psoriasis.

Basal cell tumoren kunnen vele vormen aannemen.

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende en eenvoudigste te behandelen huidkanker. Omdat basaalcelcarcinoom zich langzaam verspreidt , maar komt vooral voor bij volwassenen. Basal cell tumoren kunnen vele vormen aannemen, waaronder een parelwitte of wasachtige bump, vaak met zichtbare bloedvaten, op de oren, nek of gezicht. Tumoren kunnen ook worden weergegeven als een vlak, schilferige, vleeskleurige of bruine vlek op de rug of borst, of minder vaak, een witte, wasachtige litteken.

 

Melanoom kan varieeren in verschijning

Squamous cell carcinoma Mannen krijgen die vaker dan vrouwen

 

 

 

 

 

 

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, met meer dan 3,5 miljoen gevallen die meer dan twee miljoen mensen per jaar, op basis van de Skin Cancer Foundation. Vroege opsporing en behandeling centraal staan, dat is waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan mollen en andere vlekken op uw huid (en naar een dermatoloog te zien een keer per jaar voor een huid examen).

Melanoom

Er zijn drie soorten huidkanker: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom, de meest dodelijke vorm (links). Daarnaast zijn er “precancers” genoemd actinische keratose, samen met dubieus mol (dysplastische moedervlekken) dat kan zorgwekkend. Blijf klikken als Dr Michele Green, een huidkanker expert in New York City, loopt ons door foto’s met de dingen die je moet zoeken. De beelden zijn grafisch, maar naar hen te kijken zou wel eens je leven te redden, of dat van iemand die je na staat.

Hier is een hand met een aantal actinische keratose – al die rode, schilferige vlekken. Deze back-of-the-hand laesies komen vaak voor bij oudere golfers en anderen die besteden veel tijd buitenshuis. Zonder behandeling kan actinische keratose in een vorm van kanker bekend als plaveiselcelcarcinoom.

Soms is het moeilijk te zeggen een soort van huidkanker (of precancereuze laesie) van een ander. Maar dit is een klassieker actinische keratose – platte, roze en schilferig. Ja, zou je in staat zijn om dit knapperige laesie halen met uw vingers. Maar het zou terug groeien. Het juiste ding om te doen is te zien een dermatoloog en laten verwijderen.

Dit verhoogde, schilferige patch is een actinische keratose. Het is al voorzien van inkt – ter voorbereiding van de verwijdering.

actinische keratose

De rode vlek op het oor misschien niet uitzien als veel, maar het is eigenlijk een actinische keratose. Deze letsels meestal voelen ruw en soms bloeden. Actinische keratose neiging om zich op gebieden van de huid die veel zon, zoals de oren, gezicht, de hoofdhuid, en de rug van de handen en de nek.

 

De oren zijn een andere plaats waar actinic keratoses zo als deze verschijnen.

Dit kan een actinische keratose of plaveiselcelcarcinoom zijn. In het algemeen is de prognose is goed voor mensen met een plaveiselcelcarcinoom. Maar een plaveiselcelcarcinoom die zich ontwikkelt op de lippen of een andere slijmvliezen heeft meer kans om zich te verspreiden (metastaseren) – en in zeldzame gevallen gemetastaseerd plaveiselcelcarcinoom blijkt dodelijk.

Deze witte, knapperige actinische keratose zien er een beetje ongewoon uit. Maar net als alle actinische keratose, kunnen zij daarmee terecht kanker worden.

Dit is een klassiek basaalcelcarcinoom – de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Let op de rode kleur en de bijna parelmoer look. Deze vormen van kanker zelden metastaseren, maar kan groter worden – en dus moeten worden verwijderd. Tot littekens en misvormingen minimaliseren, dient een basaalcelcarcinoom op het gezicht algemeen genomen met een gespecialiseerde vorm van chirurgie genoemd Mohs. Elders op het lichaam, worden de letsels vaak gewoon verbrand.

Dit basaalcelcarcinoom is veranderd in een bloederige, nare wond. Wees op uw hoede van een laesie die bloedt en niet te genezen.

 

Een andere basaalcelcarcinoom – let op de parelmoer look. Voor laesies als dit, is het over het algemeen best om Mohs chirurgie gebruiken om minimaliseert littekens en misvorming te voorkomen. Mohs kan meestal worden uitgevoerd op een poliklinische basis.

Sommige basaalcelcarcinomen, zoals deze, hebben een opstaande rand.

Dit basaalcelcarcinoom van het ooglid is een andere kandidaat voor Mohs chirurgie. Huidkanker komen vaak voor op het eerste gezicht, want het wordt zo veel blootstelling aan de zon door de jaren heen.

Hier is een basaalcelcarcinoom dat lijkt op een litteken. Atypische letsels als deze kan lastig te diagnosticeren. indien het geen litekenweefsle is van een wond, dan zijn kansen dat het eraf moet.

Dermatologen nemen vaak een korte blik op pigmentvlekken zoals deze, omdat in zeldzame gevallen  het melanoom blijkt  – de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. Maar de verhoogde laesie hier is eigenlijk een basaalcelcarcinoom.

Dit is geen huidkanker maar dysplastisch nevus (mol). Laesies die lijken op dit dysplatic (het woord betekent de cellen zien onregelmatige onder de microscoop) laesie zijn over het algemeen goedaardig. Maar als je veel van hen hebben, kunt u meer kans op huidkanker te ontwikkelen.

Een andere dysplastische nevus. Let op de onregelmatige grenzen en de verschillende tinten van kleur. Die kunnen tekenen zijn van melanoom – maar niet in dit geval.

Asymmetrie is een ander zorgelijk teken – dat wil zeggen, wanneer de ene helft van de laesie niet op de andere lijkt. Dit gebeurt om een dysplastische naevus, maar asymmetrie is ook een kenmerk van melanoom.

Deze platte, gespikkelde laesie is een dysplastische naevus.

Deze close-up shot toont een andere dysplastische naevus, maar de donkere kleur is meer typisch voor een melatoma.

Hier is de meest zorgwekkende vorm van huidkanker: melanoom. Let op de kleur – het is donker, bijna zwart. De onregelmatige, geschulpte rand gezien in deze laesie is een ander kenmerk van melanoom. Na verloop van tijd, melanomen groeien en verdikken. Hoe dikker de laesie, hoe slechter de prognose. Dit moets men al lang geleden verwijderd hebben.

Dit melanoom heeft de zeer donkere kleur en de gevarieerde (bonte) kleur. Daarnaast is het zeer asymmetrisch.

.Hier is een zwart-blauwe nagel, toch? Nauwelijks. Het is een melanoom van het nagelbed, en laesies als dit kan dodelijk zijn.

Dit is een zeer groot melanoom op de hoofdhuid. Het duurt even voor een melanoom aan deze grote groeien. Voor sommige reden, hebben mensen soms uitgesteld naar de dokter gaan, zelfs als ze vermoeden dat ze een probleem hebben. In andere gevallen  melanomen zo kunnen groeien omdat ze deze grote ontwikkelen op een moeilijk te zien lichaamsdeel.

Melanoom in het gezicht is veel voorkomend.

Dit melanoom is redelijk ver gevorderd – zoals blijkt uit de verhoogde gedeelte. Als melanomen groeien en verdikken, word het moeilijker om ze succesvol te behandelen.

Hoewel veel vaker bij lichte huid mensen, huidkanker treft ook zwarten en andere raciale / etnische groepen ook. Hier is een melanoom op een donkere huid.

Het  roze gebied naast deze melanoom op een donkere huid kan het gevolg zijn van  “regressie”. Het lichaam heeft terug gevochten tegen de lasie  Maar het lichaam kan niet omgaan met een laesie als deze. Het moet eraf.

Dit zwartachtighuid  laesie is een melanoom. Maar melanomen kunt ook roodachtige lijken, of zelfs blauwachtig.

Dit melanoom groeit al jaren. Laesies als deze uitgebreide in algemeen niet met succes worden behandeld – en dat is de reden waarom de vroege verwijdering zo essentieel is.

Hier is een blauw-zwarte melanoom. Soms melanomen beginnen als een kleur en langzaam  veranderen van kleur.

Melanomen op de voet zijn zeldzaam, maar soms dodelijke – omdat de mensen kan verwarren met wratten, het uitstellen van behandeling door een arts.

Een melanoom deze dikte is zal vrijwel zeker dodelijk zijn.

Dit nodulaire laesie is een plaveiselcelcarcinoom. Deze letsels zijn zelden dodelijk, maar kan zeer lelijk (ontsierend) aandoen.

Hier is een plaveiselcelcarcinoom van de nagel.

Plaveiselcelcarcinoom op de rug van de hand.

Gewoon een korstje? Nee, dit is een plaveiselcelcarcinoom. Omdat huidkanker dikwijls dieper in weefsel zit dat direct duidelijk is een operatie vereist om deze laesie te verwijderen is waarschijnlijk zeer uitgebreide – en potentieel ontsieren. Beter was het te laten verwijderden voordat het zo groot wordt.

Verwijdering van een squmous celcarcinoom op de neus, zoals die hier wordt weergegeven, is er een dat zou kunnen maar zou het gelaat kunnen ontsieren.

 

7 gedachten over “Huid

 1. Ik ben blij dat ik dit heb gezien. We zien zo veel plekjes bij klanten en als je kan helpen op tijd te zijn met het laten verwijderen, is dit een mooi onderdeel van ons vak.

 2. Geweldige site. Dank voor het goede overzicht. Ik neem het mee in mijn lessen over huidafwijkingen.
  Ben het ook helemaal met Elly de Cocq eens.
  Er kan niet genoeg bekendheid gegeven worden aan de vormen van huidkanker.

  Vriendelijke groet

  Marianne van den Broek

 3. Door deze duidelijke foto’s ben ik vroegtijdig behandeld voor een kwaadaardig melanoom. Nu in laatste fase van behandeling en “schoon” verklaard.

 4. Al op mijn 30-ste had ik basaalcelcarcinoom. Het werd verwijderd en ik werd op de hoogte gesteld dat het echt om kanker ging en het in de gaten moest houden. Verschillende keren naar de huidarts geweest. In het begin werden er biopten genomen. Gelukkig niet aan de hand, maar wel een aangedane huid. Nu 30 jaar later ben ik weer eens naar de huidarts geweest met actinische keratose. Bevroren, niet geheel wel, maar ik hoef niet terug te komen(?!) Nog meer voor mij verdachte plekjes, die 30 jaar gelden toch wel erg serieus werden genomen en nu niet. Op deze site herken ik toch wel enkele plaatjes. Ik heb de nijging om maar niet meer naar de dokter te gaan. Ik denk dat ik me nodeloos ongerust maak.

  • Het is altijd goed om een huidspecialist te raadplegen.
   Huid kanker moet men niet onderschatten, en wat men vroeger soms als kanker aan zag of het vermoeden had dat het kanker was is men nu beter uitgerust en bezit men meer kennis daar over.

   Mijn advies is niet bij de docter weg te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *