Bloed Stam cellen

Stamceltransplantaties bij bloedkanker

Wat zijn stamceltransplantaties?

stamcel

Beenmerg en perifere bloed stamceltransplantaties zijn manieren om bloedkanker, zoals leukemie, multipel myeloom en non-Hodgkin lymfoom behandelen. Ze helpen herstellen het lichaam in staat om bloedcellen te maken na hoge dosis chemotherapie of bestraling. Maar liefst 50.000 nieuwe transplantaties worden gedaan per jaar.

Waarom zijn stamceltransplantaties nodig?

De hoge dosis chemotherapie of bestraling gebruikt om bloed kankercellen te doden doodt ook gezonde beenmerg. Stamceltransplantaties helpen de herstel van het beenmerg en in staat is om bloedcellen te produceren. In sommige gevallen gevolgde therapie  door stamcel vervanging geneest de kanker.

Transplantaties Vaak “Plan B”

Bloed behandeling van kanker begint meestal met chemotherapie, al dan niet met andere geneesmiddelen en behandelingen. Deskundigen zijn het vaak oneens over welke behandelingen te gebruiken. Stamceltransplantaties zijn duur, riskant, en meestal aanbevolen als chemotherapie faalt. Echter, sommige kanker centra proberen stamceltransplantaties als een eerste behandeling.

Waar komen stamcellen vandaan?

stamcel deling

Stamcellen kunnen afkomstig zijn uit verschillende plaatsen. Beenmergtransplantaties vervangen zieke merg met kanker-vrij merg. Perifere stamceltransplantaties gebruiken stamcellen verzameld uit de bloedbaan. Transplantatie kan betrekking hebben op de patiënt zijn eigen cellen (autoloog) of cellen van een donor (allogene).

Hoe zit het met navelstrengbloed?

navelstreng bloed

Stamcellen kunnen van pasgeboren navelstrengbloed. Sommige families slaan navelstrengbloed op  voor toekomstig gebruik door dat kind of een broer of zus. Sommige families doneren navelstrengbloed voor openbaar gebruik. Geschonken navelstrengbloed is uitgegroeid tot een goede keuze voor patiënten die een donor niet kunnen vinden in hun eigen gezin. Ongeveer 30% van niet-verwante stamceltransplantaties komen nu uit navelstrengbloed.

Het vinden van een match

tubes

Sommige patiënten kunnen hun eigen stamcellen doneren. Anderen zijn afhankelijk van giften van familie of vreemden. Vinden van een goede match is belangrijk. Kunnen er problemen komen zo als de nieuwe cellen kunnen de cellen van de patiënt aanvallen of de patiënt immuunsysteem de donorcellen. In Noord-Amerika, Kaukasiërs hebben een 93% kans op het vinden van een donor buiten de familie, maar de kans daalt tot 50% voor Afro-Amerikanen en Aziaten, omdat minder mensen in die groepen donoren zijn geworden.

Verzamelen van Stam Cellen

stamcellen

Het verzamelen van beenmerg vereist dat de patient-donor onder narcose gebracht wordt om vervolgens met behulp van een sterke naald wordt het merg afgenomen uit het heupbeen. Dit duurt 1-2 uur in een operatiekamer. Vanaf enkele dagen voor het doneren van stamcellen uit perifeer bloed, donoren nemen speciale medicijnen gericht om stamcellen niveaus te stimuleren in de bloedbaan. Door de donor aan te sluiten op een machine die de stamcellen filtert van het donorbloed en dit geeven de donors.

“Mini” Transplantaties een optie

Er is een nieuwere optie voor ouderen en zieker mensen die misschien niet in staat zijn om een traditionele stamceltransplantatie te behandeling te ondergaan. Mini stamceltransplantaties, ook wel verminderd intensiteit conditioning, het kan sommige kankercellen doden. Maar ze genoeg onderwerpen aan het immuunsysteem en de donor stamcellen de kanker te laten aanvallen. Dit vereist minder intense bestraling en chemotherapie maar werkt niet zo goed bij het ​​stoppen van de kanker.

Complexe Set-Up, eenvoudige procedure

setup infuus

Klaar voor een stamceltransplantatie kan moeilijk zijn – met vele medische tests, in een poging om een passende donor te vinden, en duurzame pre-transplantatie chemotherapie en bestraling te vinden. Maar de feitelijke transplantatie is verrassend eenvoudig. Artsen injecteren de cellen in de bloedbaan door middel van een infuus, terwijl de patiënt wakker is. Dit duurt 1 tot 5 uur.

Wachten op stamcellen  “ontvangen”

bloof formende stamcel

Na de transplantatie is de patiënten gedurende twee tot zes weken in het ziekenhuis wachten op de nieuwe stamcellen met het begin van het maken van bloedcellen. Gedurende deze tijd, bloedcellen maken. Patiënten worden patiënten nauwlettend in de gaten gehouden en kunnen doses krijgen van anti-bacterieel, anti-schimmel, en antivirale middelen om levensbedreigende infecties te voorkomen.

Herstellen van een stamceltransplantatie

Na het verlaten van het ziekenhuis, kan de transplantatie patiënten geconfronteerd worden met maanden van dagelijks of wekelijks testen. Zij kunnen krijgen vele tests, met inbegrip van bloedonderzoek, X-thorax, en het beenmerg testen krijgen. Tijdens deze revalidatie periode, kunnen zij veelvuldige bloedtransfusies en antibiotica moeten gebruiken. Zij zullen regelmatige medische bezoeken voor een jaar moeten ondergaan, tot het immuunsysteem werkt.

Sommige donors hebben ook hersteltijd nodig

donor

Beenmerg donatie is ook een belangrijke medische procedure. Donoren krijgen meestal te maken met een paar dagen pijn in de heupen. Het duurt 4 tot 6 weken voor hun lichaam vervangen beenmergcellen heeft aangemaakt . In zeldzame gevallen kunnen merg donoren lijden ernstige infecties of anesthesie complicaties. Perifere stamceldonoren kunnen krijgen bloedstolsels, katheter-gerelateerde problemen, en bijwerkingen van medicijnen gegeven om perifere stamcellen een oppepper te geven.

Jaren van nazorg

Transplantatie kan levens redden. Echter, veel overlevenden zien het resultaat pas jaren later. Problemen zijn vaak gerelateerd aan het proces dat leidt tot de transplantatie of drugs gebruikt tijdens de transplantatie. Deze omvatten orgaanschade, hormonale veranderingen, onvruchtbaarheid, neurologische effecten en andere kankers. Onderzoek blijft over manieren om deze risico’s te verminderen en de kwaliteit van leven voor bloed overlevenden van kanker.

Een gedachte over “Bloed Stam cellen

  1. Pingback: Nieuwe pagina’s toegevoegd op stichtinghelpbijkanker.nl | Hulp en informatie voor kankerpatiënten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *