Borstkanker Vandaag

Borstkanker vandaag is niet meer wat het was 20 jaar geleden. Overlevings kansen zijn klimmen, dankzij een groter bewustzijn, meer vroege opsporing, en vooruitgang in de behandeling. Voor mensen die zijn gediagnosticeerd met borstkanker elk jaar, er zijn tal van redenen om hoopvol te zijn.

Borstkanker Symptomen

borst  symptomen
Er zijn vaak geen symptomen van borstkanker, maar doordat soms vrouwen een borst probleem zelf ontdekken. Tekenen en symptomen om zich bewust van te zijn:
Een pijnloze knobbel in de borst
Veranderingen in de borst grootte of vorm
Zwelling in de oksel
Tepel veranderingen of ontslag
Borstpijn kan ook een symptoom van kanker zijn,

Tekenen van Inflammatoire borstkanker

Inflammatory
Inflammatoire borstkanker is een zeldzame, snel groeiende vorm van kanker die veroorzaakt vaak geen duidelijke klomp. In plaats daarvan kan de borst huid dik, rood en kan er ontpit – als een sinaasappelschil uit zien. Het gebied kan ook warm aanvoelen en hebben kleine hobbels die er uitzien als een uitslag.

Borstkanker en Mammogrammen
Hoe eerder borstkanker wordt gevonden, hoe makkelijker het is om te behandelen. En mammogrammen, röntgenfoto’s van de borst, kunnen tumoren detecteren voordat ze groot genoeg zijn om te voelen. De American Cancer Society beveelt jaarlijkse mammogrammen te beginnen op de leeftijd van 40 voor vrouwen met een gemiddeld risico. De US Preventive Services Task Force beveelt een screening mammogram iedere twee jaar vanaf de leeftijd van 50 tot 74. Zij merkt ook op dat voor de leeftijd van 50, elke vrouw dan contact op nemen met een arts om erachter te komen welk screening schema goed is voor haar,

Borst Echografie en MRI

ultrasound
Naast een mammogram, kan uw arts extra beeldvorming geven met borst echografie. Een echografie kan helpen bij het bepalen van de aanwezigheid van cysten, met vocht gevulde blaasjes die geen kanker zijn. Een MRI kan worden aanbevolen samen met een mammogram voor routine screening bij bepaalde vrouwen die een hoger risico op borstkanker hebben.

Borst zelfonderzoek

self test
Het was ooit op grote schaal aanbevolen dat vrouwen om hun eigen borsten te controleren een keer per maand. Maar studies suggereren deze zelfonderzoek van de borsten examens spelen een zeer kleine rol bij het vinden van kanker. Het huidige denken is dat het belangrijker is om je borsten te leren kennen en op de hoogte zijn van eventuele wijzigingen, in plaats van ze aan te vinken op een regelmatig schema. Als u zelfonderzoek van de borsten wilt doen, moet u de techniek met uw arts overleggen.

Wat als je een Lump vind?

Lups
Ten eerste, raak niet in paniek. Tachtig procent van de borststukken zijn niet kwaadaardig. Brokken vaak blijken zij onschadelijk cysten te zijn of weefsel veranderingen met betrekking tot uw menstruele cyclus. Maar je moet uw arts direct laten weten  als je iets ongewoons in uw borst vind. Als het kanker is, hoe eerder, hoe beter het is om gevonden te worden. En als het niet zo is, kan de testen u gemoedsrust geven.

Borst Biopsie

borst biopsy
De enige zekere manier om te bepalen of een brok kanker is om te een biopsie te doen. Het gaat om het nemen van een weefselmonster voor verder onderzoek in het lab, soms door middel van een kleine naald. of soms operatief wordt gedaan om een deel van of het gehele vaste klomp om te testen weg nemen nemen. De resultaten zullen uitwijzen of het forfaitair is kanker, en zo ja, wat voor soort. Er zijn verschillende vormen van borstkanker en om behandelingen in overeenkomt met de vorm van kanker te bepalen .

Hormoongevoelige borstkanker

hormoon gevoelig
Sommige vormen van borstkanker worden gevoed door de hormonen oestrogeen of progesteron. Een biopsie kan onthullen of een tumor receptoren voor oestrogeen (ER-positief) en / of progesteron (PR-positief) is. Ongeveer twee op de drie gevallen van borstkanker zijn hormoongevoelige. Er zijn verschillende medicijnen die hormonen tegen houden van het bevorderen van verdere groei van kanker remmen.
De afbeelding toont een moleculair model van een oestrogeen receptor.

HER2-positieve borstkanker

HR2-pisitief
In ongeveer 20% van de patiënten borstkankercellen te veel receptoren voor het eiwit HER2. Deze vorm van kanker is bekend als HER2-positieve en neigt zig te verspreiden sneller dan andere vormen van borstkanker. Het is belangrijk om te bepalen of een tumor is HER2-positief is want er zijn speciale behandelingen voor deze vorm van kanker.
Een HER2-positieve borstkanker cel wordt hier geïllustreerd, met een abnormale groei van signalen in het groen weergegeven.

Borstkanker stadium

brest c stages
Zodra borstkanker gediagnosticeerd, is de volgende stap om te bepalen hoe groot de tumor is en hoe ver de kanker is uitgezaaid. Dit proces wordt genoemd enscenering. Die Artsen gebruiken die Stages 0-4 beschrijven of kanker is gelokaliseerd op de borst, is nabijgelegen lymfeklieren binnengevallen, of zich heeft verspreid naar andere organen, zoals de longen. Het kennen van de fase en het type van borstkanker zal helpen om uw gezondheidszorg team een behandelingsstrategie te vormen.

Borstkanker Survival statistiek
De kans om borstkanker te overleven zijn sterk verbonden met hoe vroeg het wordt vastgesteld. Volgens de American Cancer Society, 100% van de vrouwen met Fase 1 borstkanker overleven ten minste vijf jaar, in vergelijking met vrouwen zonder kanker – en veel vrouwen in deze groep blijven vrij van kanker. Hoe geavanceerder de kanker, hoe lager dit cijfer wordt. Door Fase 4, de vijf-jaars relatieve overleving daalt tot 20%. Maar deze statistieken kunnen verbeteren als meer effectieve behandelingen worden gevonden.

Borstkanker Chirurgie

bost chirurgy
Er zijn vele vormen van borstkanker chirurgie, van het nemen van het gebied rond de klomp (lumpectomie of borstvoeding behoud chirurgie) tot het verwijderen van de hele borst (mastectomy.) Het beste is om de voors en tegens van elk van deze procedures te bespreken met uw arts alvorens om te beslissen wat goed is voor jou.

Radiation Therapy voor Kanker van de Borst

Radiotherapie maakt gebruik van hoog-energetische straling om kankercellen te doden. Het kan worden gebruikt na operatie bij borstkanker elke vorm van kanker cellen uit te roeien die overblijven. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met chemotherapie voor behandeling van kanker die is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Bijwerkingen kunnen zijn vermoeidheid en zwelling of een verbranding als door de zon-achtige gevoel in het behandelde gebied.

Chemotherapie voor borstkanker

hormoon therapy
Chemotherapie medicijnen gebruikt om kankercellen te doden overal in het lichaam. Het medicijn worden vaak gegeven door IV, maar worden soms ook via de mond ingenomen of geshoten. Chemotherapie kan worden gedaan na de operatie om de kansen van het terug komen van kanker te verlagen. Bij vrouwen met gevorderde borstkanker, kan chemotherapie helpen bij het controleren van de kanker groei. Bijwerkingen kunnen zijn haaruitval, misselijkheid, vermoeidheid, en een hoger risico op infectie.

Hormoontherapie bij borstkanker
Hormoontherapie is een effectieve behandeling voor vrouwen met ER-positieve of PR-positieve borstkanker. Dit zijn kankers die sneller groeien als reactie op de hormonen oestrogeen of progesteron. Hormoontherapie kan dit effect blokkeren. Het wordt meestal gebruikt na operatie bij borstkanker om te helpen de kanker tegen te houden van terugkomen. Het kan ook worden gebruikt om de kans om borstkanker ontwikkelen bij vrouwen die een hoog risico hebben en die te verminderen.

Gerichte Geneesmiddelen voor Kanker van de Borst

gerichte medicijn
Gerichte therapieën zijn nieuwere geneesmiddelen met specifieke eigenschappen die zich richten binnen het gebied kankercellen. Bijvoorbeeld vrouwen met HER2-positieve borstkanker hebben te veel van een eiwit genaamd HER2. Gerichte therapieën kunt dit eiwit stoppen om het bevorderen van de groei van kankercellen te remmen. Deze geneesmiddelen worden vaak gebruikt in combinatie met chemotherapie. Ze hebben de mildere bijwerkingen in vergelijking met chemotherapie.

Het leven na de diagnose
Er is geen twijfel dat kanker is een levensveranderende ervaring. De behandelingen dagen je uit. U kunt moeite hebben met het beheren van dagelijkse taken, werk of sociale uitstapjes. Dit kan leiden tot gevoelens van isolement. Het is van cruciaal belang om uit te reiken naar vrienden en familie voor ondersteuning. Kunnen zij in staat zijn om te gaan met je behandelingen, helpen met klusjes, of gewoon aan herinneren dat je niet alleen bent. Veel mensen kiezen voor een support groep – zowel lokaal als online.

Borstreconstructie

borts reconstrutie
Bij veel vrouwen die een borst is verwijderd kiezen zijn om reconstructieve chirurgie ondergaan. Dit vervangt de huid, tepel, en borstweefsel die verloren zijn gegaan tijdens een borstamputatie. Wederopbouw kan worden gedaan met een borstimplantaat of met weefsel van ergens anders in je lichaam, zoals de buik. Sommige vrouwen kiezen om borst reconstructie te beginnen op hetzelfde tijdstip als de borstamputatie. Maar het is ook mogelijk om reconstructieve chirurgie maanden of jaren later te laten doen.

Borstprothesen

borst vormen
Een alternatief voor borstreconstructie wordt aangebracht voor een borstprothese. Dit is een borst-vormig prothese die past in je beha. Het dragen van een borstprothese kunt u een evenwichtige kijk geven als je gekleed bent – zonder dat zij extra operatie noig heeft. Net als reconstructieve chirurgie, worden borstprothesen vaak door de verzekering gedekt.

Borstkanker: waarom ik?
De meest voor de hand liggende risicofactor voor borstkanker is een vrouw. Mannen krijgen de ziekte ook, maar het komt ongeveer 100 keer vaker voor bij vrouwen. Andere top risicofactoren zijn dat je meer dan 55 jaar bent of met een naast familielid die de ziekte heeft Maar houd in gedachten dat tot 80% van de vrouwen met borstkanker geen familiegeschiedenis van de ziekte hebben.

Borstkankergenen

borts kanker genen
Sommige vrouwen hebben een zeer hoog risico op borstkanker omdat erfelijke veranderingen zijn in bepaalde genen. De genen die het meest betrokken zijn bij borstkanker zogenaamde BRCA1 en BRCA2. Vrouwen met mutaties in deze genen hebben tot een 80% kans op het krijgen van borstkanker op een bepaald punt in hun leven. Andere genen kunnen worden gekoppeld worden aan borstkanker gevaar.

Risicofactoren die uzelf kunt beheersen
Overgewicht, het krijgen van te weinig lichaamsbeweging, en het drinken van meer dan een alcoholische drank per dag kan de kans op het ontwikkelen van borstkanker verhogen. De anticonceptiepil en sommige vormen van postmenopauzale hormoontherapie kan ook een stimulans zijn op uw risico. Maar het risico loopt terug naar normaal na deze geneesmiddelen worden gestopt. Onder de overlevenden, kan goede levensstijl nuttig zijn. Recente studies suggereren dat lichamelijke activiteit kunnen het risico op een recidief  helpen verlagen en het is een bewezen stemming-verhoger.

Borst kanker medicijn onderzoek

bost kanker onderzoek
Artsen blijven zoeken naar meer effectieve en aanvaardbare behandelingen voor borstkanker. De financiering voor dit onderzoek is afkomstig van vele bronnen, waaronder belangengroepen in het hele land. Veel van de overlevenden van borstkanker en hun families die ervoor kiezen om deel te nemen aan fondsenwervende evenementen. Deze verbindt elke individuele strijd tegen kanker in een gemeenschappelijke inspanning voor de vooruitgang in de strijd tegen kanker.

Een gedachte over “Borstkanker Vandaag

  1. Pingback: Borstkanker vandaag is niet meer wat het was 20 jaar geleden | Hulp en informatie voor kankerpatiënten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *