myeloïde leukemie

Chronische myeloïde leukemie (ook wel chronische myeloïde leukemie) is een zeldzame kanker die het beenmerg beïnvloedt. Dat is waar de bloedcellen worden geproduceerd. CML leidt tot de productie van vele abnormale witte bloedcellen, die niet de infectie als normale witte bloedcellen bestrijden. Terwijl ze zich ophopen in het bloed en beenmerg, de abnormale cellen verdringen gezonde witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes

leukemie 1 (2)

Omgaan met Chronische myeloïde leukemie

Chronische myeloïde leukemie: Wat u moet weten
Het is natuurlijk te maken over uw diagnose van chronische myeloïde leukemie. Maar hoe meer je kunt leren over CML, des te meer je controle hebt over uw conditie zo als je zult voelen.
Wat is CML?
Chronische myeloïde leukemie (ook wel chronische myeloïde leukemie of CML) is een vorm van kanker die bloedcellen en beenmerg, het sponsachtige weefsel in botten waar bloedcellen worden geproduceerd beïnvloedt.
De naam “myeloïde” komt uit myelocyt, een soort van onrijpe witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn de cellen van het immuunsysteem die uw lichaam helpen om infecties te bestrijden. CML bestaat uit drie fasen: chronische, versnelde, en blastische.
Als u chronische fase van CML, je bent in de vroegste fase van de ziekte. Je zou niet eens beseffen dat je CML tot je gediagnosticeerd bent. Veel mensen in deze fase van CML hebben geen symptomen.
In de versnelde fase, het aantal abnormale bloedcellen in het lichaam verhoogt. Mensen in deze fase meestal symptomen zoals:
Vermoeidheid
Koorts
Blauwe plekken
Nachtelijk zweten
Kortademigheid
Onverklaarbaar gewichtsverlies
Verlies van eetlust
Zwelling of pijn aan uw linkerkant (dat kan een teken van een vergrote milt kan zijn)
Botpijn
Andere bijwerkingen kunnen zijn beroerte, visuele veranderingen, oorsuizen, stupor, en langdurige erecties (priapisme).
Wanneer CML de explosive fase bereikt, hebben de abnormale cellen vermenigvuldigd tot het punt waar ze de gezonde witte bloedcellen verdringen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Mensen die in de explosieve fase ervaren meer ernstige symptomen, waaronder infecties, bloedingen, huidafwijkingen, gezwollen klieren, en botpijn. Dit is de meest ernstige fase van CML.
Uw arts zal gebruik maken van medicijnen of andere behandelingen om uw CML in de chronische fase te houden, waarin ze het makkelijkst te behandelen is.
Wat zijn de oorzaken CML?
CML begint in je genen. Elke menselijke cel bevat structuren genoemd chromosomen, waarvan de genen (DNA) dragen. Genen zijn de codes die cellen instrueren om bepaalde eiwitten.
Om een ​​of andere reden (die de onderzoekers nog niet zijn gelokaliseerd), in CML, een deel van chromosoom 9 schakelaars plaatsen met een deel van chromosoom 22. De combinatie zorgt voor een nieuw chromosoom, het zogenaamde Philadelphia-chromosoom (genoemd naar de stad waar het werd ontdekt).
De Philadelphia-chromosoom maakt een nieuw gen, genaamd BCR-ABL. Dit gen draagt ​​bloedcellen op een eiwit tyrosine kinase te produceren.
Tyrosine kinase zorgt ervoor dat je lichaam te veel witte bloedcellen aan maken. Deze witte bloedcellen zijn onrijp. omdat ze niet als normale witte bloedcellen werken. Daardoor kan je lichaam niet vechten tegen infecties, zo als voorheen. De extra abnormale witte bloedcellen laten minder ruimte voor gezonde witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes.
lessen over CML
Misschien heb je geen idee dat je hebt CML totdat uw arts het ontdekt tijdens een routine bloedonderzoek. Ongeveer de helft van de mensen die zijn gediagnosticeerd met chronische fase CML hebben geen symptomen.
Als uw arts vermoedt dat u chronische fase van CML, kunnen proeven worden gedaan om de diagnose te bevestigen. Deze tests omvatten:
Een volledige bloedtelling (CBC) te bepalen hoeveel witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes u
Beenmerg aspiratie en biopsie, waarbij een monster van beenmerg en bloed worden onderzocht om te bepalen hoe geavanceerd de kanker is
Fluorescentie in situ hybridisatie (FISH) het aantal cellen met het Philadelphia-chromosoom meten
CT-scans om de grootte van uw milt evalueren
Polymerase kettingreactie (PCR) zoekt het BCR-ABL gen in kanker cellen.
Wat gebeurt er nu?
Nu na dat u  gediagnosticeerd bent met CML, weet u niet meer wat te doen. Om ervoor te zorgen dat je de meest deskundige zorg krijgt, moet je naar een hematologische oncoloog, een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van CML . Als je niet al een specialist hebt, vraag uw huisarts om een ​​verwijzing om een kanker organisatie zoals de Leukemia & Lymphoma .
De eerste stap is om zoveel mogelijk te leren over je conditie. CML zal dan een stuk minder eng lijken en veel meer beheersbaar zodat je het beter kunt begrijpen. Vraag uw behandelteam voor brochures of ander drukwerk. Of zoeken naar informatie op gerenommeerde websites of de Leukemia & Lymphoma Society.
Wees niet bang om vragen te stellen. U moet uw conditie begrijpen en hoe het zal worden behandeld, zodat u belangrijke beslissingen kunt nemen over je eigen zorg en behandeling.
Noteer een lijst van vragen om mee te nemen naar afspraken van uw arts. Stel vragen over uw conditie en behandelplan, zoals:
Wat zijn mijn behandelingsmogelijkheden?
Welke behandeling het beste is voor mij?
Welke soorten van de resultaten kan ik verwachten van CML de behandeling verwachten?
Welke bijwerkingen kan ik ervaren van CML behandeling?
Heb ik een second opinion nodig?
Je doel is om te verblijven in de chronische fase CML voor zo lang mogelijk en vrij blijven van symptomen. U kunt met uw arts dat doel te bereiken door:
Het houden van al uw medische afspraken
Het behandelplan van uw arts volgen zo als voorgeschreven
Het bijhouden van uw arts bijgewerkt verslag aan uw art van elke behandeling gerelateerde bijwerkingen die je ervaart
Vertel uw arts als een nieuwe symptomen zijn
Vragen te stellen over uw behandeling plan als het je niet duidelijk is over eventuele aspecten.
CML Behandeling
Het doel van CML behandeling is om de abnormale bloedcellen te vernietigen in uw lichaam, en het aantal gezonde bloedcellen naar normaal te brengen..
Typisch CML behandeling begint met geneesmiddelen die als tyrosine kinase inhibitoren (TKI), die werken om de werking van tyrosine kinase te blokkeren.
De meest voorkomende en oudste medicijn voor initiële therapie is imatinib (Glivec).
De drugs dasatinib (Sprycel) en nilotinib (Tasigna) zijn FDA-goedgekeurd voor de initiële behandeling van CML.
Bosutinib (Bosulif) en ponatinib (Iclusig) zijn andere TKI’s en kan gebruikt worden als een persoon is tegen of kan de bijwerkingen van andere geneesmiddelen niet verdragen.
Nog een andere drug, Synribo (omacetaxine mepesuccinate), is goedgekeurd voor diegenen waarvan de ziekte na het gebruik van twee of meer TKI’s.
Andere CML behandeling opties omvatten een stamceltransplantatie, chemotherapie, zoals hydroxyureum of busulfan, of biologische therapie met interferon.
Stamceltransplantatie is een optie wanneer de andere therapieën hebben gefaald. Stamceltransplantatie voor CML vereist een passende donor.

CML behandeling werd voortgezet …
Chronische fase van CML is goed te behandelen, en als je eenmaal zijn behandeld, moet je om te gaan met je normale leven staat. Het is belangrijk om CML te behandelen in deze fase, zodat het niet over naar de meer ernstige versnelde of blastische fase.
Uw arts zal u vertellen welke behandeling het beste voor u is op basis van uw CML fase. Wees een geïnformeerde patiënt en praat met uw arts als u zich zorgen maakt of vragen tijdens het verloop van de behandeling.

Wat te verwachten van CML Behandeling: een overzicht
Gediagnosticeerd worden met een vorm van kanker, zoals chronische myeloïde leukemie (ook wel chronische myeloïde leukemie of CML) is nooit gemakkelijk. U hebt waarschijnlijk een heleboel vragen en u kan bezorgd worden over de toekomst.
U kunt een beetje makkelijkere slapen in de wetenschap dat een aantal goede behandelingen beschikbaar zijn voor CML. De meeste van deze behandelingen zullen niet  CML genezen, maar ze kunnen de ziekte onder controle houden, zodat u  een normaal leven kunt leiden.
Om de behandeling die het beste is voor u te vinden, zal je nauw moeten samenwerken met een specialist wel een hematologie oncoloog.
Gerichte medicijn: De Eerste Stap in CML behandeling
Het doel bij de behandeling van CML is de abnormale cellen die BCR-ABL gen bevatten vernietigen. Dit gen leidt tot de productie van abnormale witte bloedcellen in CML.
Uw CML behandeling zal waarschijnlijk beginnen met een type geneesmiddel genaamd een tyrosine kinase inhibitor (TKI). TKI’s werken door het blokkeren tyrosine kinase, het eiwit geproduceerd door het BCR-ABL gen dat leidt tot de overproductie van abnormale bloedcellen. Uw arts zal waarschijnlijk een TKI voorschrijven zoals bosutinib (Bosulif), dasatinib (Sprycel), imatinib (Gleevec), nilotinib (Tasigna), of ponatinib (Iclusig).
Terwijl u wordt behandeld, vertel uw arts over eventuele bijwerkingen of symptomen die u ondervindt.
De meest voorkomende bijwerkingen van Sprycel zijn:
Zwelling
Hoofdpijn
Spier-of gewrichtspijn
Vocht rond de longen
Huiduitslag
Meer ernstige bijwerkingen van Sprycel omvatten gastro-intestinale bloeding, het verlagen van de bloedwaarden, en de ontwikkeling van vocht rond de longen.
De meest voorkomende bijwerkingen van Gleevec zijn:
Huiduitslag
Misselijkheid en braken
Spierkrampen
Huiduitslag
Diarree
Vermoeidheid
Gewichtstoename
Zwelling van de ledematen of rond de ogen
Het verlagen van het bloedbeeld
De meest voorkomende bijwerkingen van Bosulif omvatten:
Diarree
Misselijkheid en braken
Buikpijn
Huiduitslag
Vermoeidheid
Koorts
Minder rode bloedcellen en bloedplaatjes
De meest voorkomende bijwerkingen van Tasigna zijn:
Huiduitslag
Hoofdpijn
Jeukende huid
Vermoeidheid
Misselijkheid en braken
Het verlagen van het bloedbeeld
Verhoging van de bilirubine (een leverenzym), lipase (een enzym pancreas), of glucose
Een hartafwijking bekend als QT-verlenging
Bel uw arts onmiddellijk als u merkt duizeligheid, een snelle hartslag, of kortademigheid, omdat Tasigna een potentieel levensbedreigende hartslag onregelmatigheden kan veroorzaken.
Als TKI niet goed voor u werkt, kan uw arts de dosis verhogen na het evalueren van uw vooruitgang tijdens de follow-up bezoeken. Een andere mogelijkheid is om naar een andere TKI. Bosulif wordt gebruikt wanneer iemand er tegen is of  niet kan verdragen  andere TKI’s. De meeste mensen reageren op snel op dit medicijn . Uw arts moet dit weten binnen ongeveer drie tot zes maanden als u op een andere behandeling moet worden overgeschakeld.
De drug Synribo (omacetaxine mepesuccinate) is goedgekeurd voor gebruik in die waarvan de ziekte na wordt behandeld met twee of meer TKI’s. Synribo werkt om bepaalde eiwitten die de ontwikkeling van kankercellen bevorderen blokkeren. Het wordt toegediend via een injectie onder de huid. Meest voorkomende bijwerkingen zijn lage niveaus van bloedplaatjes, laag aantal rode bloedcellen, laag aantal witte bloedcellen, diarree, misselijkheid, zwakte, vermoeidheid, en de reactie van de huid op de plaats van de injectie.

Controleren op een respons
Neemt terwijl u TKIs, zal uw arts u nauwgezet controleren om ervoor te zorgen dat je lichaam reageert op de drug.
Om vooruitgang te volgen, zult u uw arts regelmatig te bezoeken voor het testen van bloed en beenmerg, waaronder:
Complete bloedbeeld. Een bloedmonster wordt getest om het aantal witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes te controleren.
Bloedcel examen. Cellen worden gekleurd en onderzocht onder een microscoop te zoeken naar het percentage van onrijpe bloedcellen.
Cytogenetische analyse. Beenmergcellen worden bekeken onder een microscoop om te controleren op de abnormale Philadelphia-chromosoom.
Polymerase kettingreactie (PCR). DNA uit bloed of beenmerg cellen wordt onderzocht om te kijken voor de BCR-ABL-gen.
Wanneer artsen deze tests, zijn ze op zoek naar bepaalde vormen van reacties in de cellen. Het doel van de behandeling is de volgende reacties zijn:
Geen abnormale witte bloedcellen en de normale bloedcellen. Dit wordt een volledige hematologische respons.
Geen bloed of beenmerg cellen met het Philadelphia-chromosoom. Dit wordt een complete cytogenetische respons.
Geen teken van BCR-ABL in uw bloed. Dit wordt een complete moleculaire respons.
Je zult waarschijnlijk een bezoek aan uw arts voor tests op het volgende schema:
Tijdens de eerste drie maanden van de behandeling, heb je een volledige ronde van bloedonderzoek gedaan om de twee weken.
Na de derde maand, heb je cytogenetisch onderzoek gedaan ten minste eenmaal om de zes maanden totdat je een complete cytogenetische respons te bereiken. Je hebt ook een follow-up beenmerg studie op drie maanden.
Zodra u een complete cytogenetische en moleculaire respons hebben bereikt, heb je een PCR-test om de zes maanden, en cytogenetische testen gedaan eenmaal per 12 maanden.
Er is een uitstekende kans dat je een complete cytogenetische respons, of kwijtschelding zal hebben, terwijl je met een TKI. Dat is geweldig nieuws, want het betekent dat het afwijkend gen niet meer in je cellen. Het betekent niet dat je genezen bent, dat wel.
Wat als CML behandeling niet werkt?
Gleevec werkt goed voor de meeste mensen, maar geen behandeling is perfect. Je zou kunnen hebben om te stoppen met het nemen van de drug, omdat:
Je hebt met bijwerkingen die je niet kan verdragen.
De medicatie is niet de controle van uw CML.
Het medicijn gestopt met werken.
Andere CML behandeling opties omvatten:
Patiënten met CML die tegen Gleevec behandeling kan ook worden behandeld met een ander TKI, zoals Bosulif, Iclusig, Sprycel of Tasigna.
Chemotherapie doodt abnormale cellen in het lichaam. Echter, chemotherapie niet zo effectief voor CML als voor andere soorten leukemie. Slechts een klein percentage van de mensen kan een remissie met chemotherapie te bereiken, en het is meestal van korte duur. Chemotherapie wordt meestal gereserveerd voor patiënten in de blast crisis. De chemotherapie is vergelijkbaar met die gebruikt voor acute leukemie.
Immunotherapie met een dagelijkse injectie van een geneesmiddel, zoals interferon. Deze behandeling stimuleert je lichaam het eigen immuunsysteem om de kanker te vernietigen.

Een behandeling voor CML: Allogene stamceltransplantatie
De enige manier om potentieel te genezen CML is een allogene stamceltransplantatie. Dit CML behandeling vervangt de abnormale witte bloedcellen stamcellen van een passende donor, wat resulteert in de productie van gezonde bloedcellen.
Je kunt je afvragen waarom uw arts niet een allogene stamceltransplantatie eerste bevelen. Voorafgaand aan de ontwikkeling van de TKI drugs, zoals imatinib, werd de procedure aanbevolen als de enige bekende behandeling voor CML Er is een goede reden voor. De TKI drugs hebben CML veranderd in een chronische ziekte, wordt zo allogene stamceltransplantatie nu gereserveerd voor patiënten die niet reageren op TKI drugs, of die in de blast crisis.
Allogene stamceltransplantatie gaat ook ernstige risico’s, waaronder:
Graft-versus-host ziekte. Ook bekend als GVHD, dit gebeurt wanneer de nieuwe stamcellen vallen je lichaam cellen.
Cataract
Onvruchtbaarheid
Andere kankers
Een allogene stamceltransplantatie is het meest waarschijnlijk effectief te zijn als je een goede kandidaat hebt. Uw arts kan overwegen u een goede kandidaat voor een stamceltransplantatie bent als u:
Jonger bent dan 60 jaar
In het algemeen in een goede gezondheid zijn
Heb een donor met een bijpassende weefseltype (vaak een broer of zus)
Had geen hematologische remissie met andere behandelingen
Tijdens een stamceltransplantatie, zal je eerst hoge doses chemotherapie medicijnen om de stamcellen te doden in uw beenmerg. Dan zal je nieuwe bloedstamcellen te krijgen van een passende donor. Deze cellen zullen gezonde bloedcellen vormen de abnormale cellen die door CML vervangen.
Na de stamceltransplantatie, zou u ook een donor lymfocyten infusie (DLI). Voor deze behandeling, zal u een infusie van witte bloedcellen genaamd lymfocyten krijgen. Deze cellen zullen worden genomen van de oorspronkelijke stamceltransplantatie donor. De lymfocyten zal uw kankercellen zien als vreemd en hen aan te vallen.
Bij CML vordert
Meestal CML behandelingen doen een goede baan van het houden van de ziekte in de chronische fase. Echter, CML kan evolueren tot de versnelde en blastische fasen. Op deze fasen CML moeilijker te behandelen. Uw arts kan de dosering van TKI’s te verhogen, naar een andere TKI, voeg chemotherapie, of raden een allogene stamceltransplantatie als je niet al een had.
Een andere optie is om een ​​CML behandeling die experimenteel proberen. Onderzoekers zijn altijd bezig met nieuwe CML therapieën, die ze testen bij CML klinische studies. Door inschrijving in een CML klinische trial, kunt u toegang krijgen tot cutting-edge behandelingen die nog niet beschikbaar zijn voor het grote publiek. Om erachter te komen hoe u kunt deelnemen aan een CML klinische studie, overleg dan met uw arts

cml1

Chronische myeloïde leukemie (ook wel chronische myeloïde leukemie) is een zeldzame kanker die het beenmerg beïnvloedt. Dat is waar de bloedcellen worden geproduceerd. CML leidt tot de productie van vele abnormale witte bloedcellen, die niet de infectie als normale witte bloedcellen bestrijden. Terwijl ze zich ophopen in het bloed en beenmerg, de abnormale cellen verdringen gezonde witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes

leukemie 1 (2)

De Philadelphia chromosoom
Mensen met CML een abnormale chromosoom, het zogenaamde Philadelphia-chromosoom. Chromosomen dragen genen die cellen vertellen wat te doen. In CML, stukjes van de chromosomen 9 en 22 break en schakelaar plaatsen. De veranderde chromosoom 22 wordt zogenaamde Philadelphia-chromosoom. Het draagt ​​een nieuw gen genaamd BCR-ABL. Bcr-abl vraagt ​​om een ​​proteïne (tyrosine kinase) worden gemaakt, triggering stamcellen tot abnormale witte bloedcellen in CML creëren.

CML fasen: de chronische fase
De chronische fase is de eerste periode van CML. De meeste mensen in deze fase hebben geen symptomen. Ze zijn meestal gediagnosticeerd tijdens een routine bloedonderzoek. Omdat er slechts een klein aantal van abnormale witte bloedcellen in het bloed en het beenmerg, het lichaam is nog steeds in staat om infecties te bestrijden. Zelfs al zou je niet ziek voelt nu, is het belangrijk om behandeld zodat CML niet doorstromen naar de volgende fase.

CML Acceleratiefase
Tijdens de versnelde fase, kunt u verschijnselen zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, kortademigheid of koorts. Dit betekent dat het aantal abnormale bloedcellen toegenomen. Eenmaal in deze fase kan het moeilijker om remissie met CML behandelingen geworden. De versnelde CML fase kan leiden tot de meest ernstige en agressieve fase van de kanker, blast fase.

cml3

CML blastaire
Door de explosie fase van CML, het aantal abnormale bloedcellen in het beenmerg en bloed hoog. Ondertussen, het aantal gezonde rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes is gedaald. Met minder ziekte-bestrijdende witte bloedcellen, heb je meer kans op infecties te krijgen. Je hebt misschien bloedarmoede of ongecontroleerde bloedingen. Deze fase is ernstig en levensbedreigend.

Gericht op de Abnormale CML Protein
De chronische fase van CML wordt eerst behandeld met gerichte geneesmiddelen genaamd tyrosine kinase inhibitoren (TKI’s). Ze doden CML bloedcellen door het blokkeren van het eiwit geproduceerd door het abnormale gen BCR-ABL. Bijwerkingen kunnen zijn huiduitslag en gezwollen huid, misselijkheid, spierkrampen, en diarree. Wanneer TKIs de ziekte niet kan controleren, zijn er andere mogelijkheden voor behandeling.

Stem Cell Transplant
Een stamceltransplantatie is een optie voor sommige mensen die niet reageren op TKIs. Eerst krijg je hoge doses chemotherapie drugs aan bloedvormende cellen (stamcellen) te doden in uw beenmerg. Vervolgens ontvangt u stamcellen van een passende donor, heet een allogene transplantatie. Deze cellen zullen nieuwe, gezonde bloedcellen te vormen. Een stamceltransplantatie is de enige manier om CML genezen. Maar nieuwere behandelingen die zich richten op BCR-ABL ook kan normaliseren het Philadelphia chromosoom en helpen veel mensen met CML bereiken remissie.

Kan ik een stamceltransplantatie krijgen?
De beste kandidaten voor een stamceltransplantatie:
Jonger zijn dan oudere patiënten
Zijn in de chronische fase van CML
Zijn in het algemeen een goede gezondheid
Hebben een aangepaste stamceldonor (bij voorkeur een naast familielid, zoals een broer of zus)

leukemie 1 (4)

Andere CML Behandeling Opties
Als TKI’s niet werken en je bent geen kandidaat voor een stamceltransplantatie, andere behandeling opties omvatten:
Chemotherapie drugs genomen door de mond te doden abnormale cellen in je lichaam, zoals hydroxyureum of busulfan
Biologische therapieën, zoals interferon, dat je eigen immuunsysteem stimuleren om te vechten tegen de kanker

Monitoring CML Behandeling
Wanneer u CML, zult u uw arts raadplegen ten minste om de paar maanden op de behandeling monitoren en controleren op bijwerkingen. CML tests omvatten:
Volledig bloedbeeld en beenmerg tests om rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes te meten
Fluorescente in situ hybridisatie (FISH)-test om te zien hoeveel cellen bevatten de Philadelphia-chromosoom

Vragen over uw CML Treatment
Hier zijn een paar vragen aan uw arts te vragen terwijl je ondergaat behandeling voor CML:
Wat CML fase ben ik in?
Wat zijn mijn behandelingsmogelijkheden en welke bijwerkingen kan ik ervaren?
Moet ik een second opinion?
Kan ik mij inschrijven in een klinische trial van een experimentele behandeling

Wees actief in uw CML behandeling
Tijdens uw behandeling voor CML, hier zijn een paar manieren om te helpen jezelf beter te voelen:
Ga naar al uw check-ups, zodat uw arts kan de behandeling veranderen als het niet werkt.
Vertel uw arts over eventuele bijwerkingen die u ondervindt.
Als je worstelt met je ziekte, krijgen steun van vrienden, familieleden, of uw medisch team.

Signs Uw behandeling werkt
Als je gaat voor regelmatige controles, zal uw arts op zoek naar deze tekenen zijn dat uw behandeling werkt:
Hematologische respons: Een verbetering in het aantal gezonde witte bloedcellen en bloedplaatjes
Cytogenetische respons: Minder Philadelphia-chromosoom-positieve cellen in je bloed en beenmerg

Ben ik in CML remissie?
U wordt geacht in CML remissie bij:
Uw bloedcellen normaal is (complete hematologische respons).
Geen cellen met het Philadelphia-chromosoom kan worden gevonden in het bloed of beenmerg (complete cytogenetische respons).
Geen van de abnormale gen kan worden gevonden in het bloed (complete moleculaire respons).

Let op tekenen van Relapse
CML terug kan komen, zelfs nadat deze met succes behandeld. Tekenen van terugval zijn vermoeidheid of zwakte, gewichtsverlies, koorts, nachtzweten, botpijn, zwelling of pijn aan de linkerkant (een teken van een vergrote milt), en een vol gevoel in de buik. Als u een van deze symptomen, bel uw arts.

cml5

Waarom werkt mijn behandeling niet?
CML therapie werkt goed voor de meeste mensen, maar niet iedereen. Redenen waarom de behandeling zou kunnen stoppen met werken omvatten:
De kankercellen veranderen (muteren).
Niet genoeg medicatie krijgt in je bloedbaan.
Als uw behandeling niet effectief is, kan uw arts uw drugdosissen regelt of je naar een andere therapie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *