Pancreas -Altvleesklier

Alvleesklierkanker in de schijnwerper
Alvleesklierkanker heeft de aandacht gekregen door de diagnoses van een aantal prominente figuren, waaronder Apple mede-oprichter Steve Jobs, die werd gediagnosticeerd in 2003 en overleed 5 oktober 2011. Jobs had een eilandje cel neuro-endocriene tumor, een zeldzame vorm van de ziekte. US Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg en acteur Patrick Swayze hebben ook te maken met alvleesklierkanker. Swayze overleed in 2009. De levensduur risico op alvleesklierkanker is ongeveer 1 op 71.

Wat is de alvleesklier?
De alvleesklier is een 6-inch-lange sponsachtig, buisvormige orgaan gelegen aan de achterkant van de buik, achter de maag. Het heeft twee belangrijke banen in het lichaam: om spijsverteringssappen (enzymen) die helpen de darmen breken voedsel te maken, en om hormonen te produceren – waaronder insuline – dat het lichaam het gebruik van suikers en zetmeel te reguleren. Alvleesklierkanker ontstaat wanneer kwaadaardige (kanker) cellen groeien, delen en verspreiden in de weefsels van de pancreas.Altvlees klier

 

Symptomen van pancreaskanker
Alvleesklierkanker wordt een “stille” ziekte, omdat symptomen meestal niet in de vroege stadia presenteren. Maar als de kanker groeit en verspreidt, pijn ontwikkelt zich vaak in de bovenbuik en soms verspreidt naar achteren. De pijn kan erger worden nadat de persoon eet of gaat liggen. Andere symptomen kunnen zijn geelzucht, misselijkheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies, vermoeidheid, zwakte en depressie.

Simptoom

Oorzaken van pancreaskanker
Hoewel de precieze oorzaak van pancreaskanker niet bekend is, is roken de belangrijkste risicofactor, met rokers 2-3 keer meer kans op de ziekte dan niet-rokers hebben. Leeftijd is ook verwant met de ziekte meestal opvallend na de leeftijd van 45. Diabetes is ook gekoppeld aan pancreaskanker, met ongeveer 10% -20% van de mensen gediagnosticeerd met kanker hebben van diabetes. Andere risico’s zijn chronische pancreatitis en cirrose van de lever. En familiegeschiedenis van pancreaskanker, hoog vet dieet, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging kan ook een rol spelen.

De diagnose van pancreaskanker
De uitdaging van deze ziekte vroeg te vinden. Een arts kan tijdens een routine-examen niet zien of voelen van een tumor. Om te helpen de diagnose (en bepalen wat de meest geschikte behandeling), worden beeldvormende onderzoeken uitgevoerd (zoals een echografie of CT-scan) om foto’s van de buik bekijken en bepalen de omvang van het probleem. De groene gebied in deze gekleurde CT scan wordt kanker in de pancreas en de lever. De diagnose komt uit een biopsie – het nemen van een weefselmonster van de tumor – ofwel uitgevoerd met een naald door de huid of tijdens een operatie.

ligging

Behandeling: Chirurgie
Chirurgie kan de kanker te genezen als het niet heeft verspreid langs de alvleesklier. Aangezien bijwerkingen afhankelijk van de omvang van de operatie wordt de tumor verwijderd veel van de normale pancreas verlaten intact mogelijk. Helaas, met alvleesklierkanker, de kwaadaardige cellen meestal verspreid langs de alvleesklier op het punt van diagnose. Chirurgie nog kan worden uitgevoerd, zelfs als de tumor te groot te verwijderen. De operatie zou procedures die het risico enkele symptomen en bepaalde problemen met de grootte van de kankermassa voorkomen betrekken.

Behandeling: Radiation Therapy
Radiotherapie maakt gebruik van high-powered straling om kankercellen te doden. Straling wordt gewoonlijk gegeven vijf dagen per week gedurende enkele weken of maanden. Dit schema helpt om normaal weefsel te beschermen door het verspreiden van de totale dosis straling. Straling wordt ook bestudeerd als een manier om kankercellen die nog in het gebied na operatie doden. Radiotherapie kan helpen bij pijn of problemen met de spijsvertering veroorzaakt door grote kanker massa’s te verlichten.

Behandeling: Chemotherapie
Chemotherapie drugs gebruikt om kankercellen te vernietigen en ze te stoppen met groeien of te vermenigvuldigen. De behandeling kan bestaan ​​uit slechts een middel of een combinatie van medicijnen. Het kan worden toegediend via de mond of via een injectie. De drugs in de bloedbaan en reizen door het lichaam, waardoor de chemotherapie een goede keuze voor kanker die zich heeft verspreid. Het is ook nuttig na de operatie om eventuele achtergebleven kankercellen te doden.

Behandeling: Gerichte therapie
Nieuwere geneesmiddelen op de markt de mogelijkheid om specifieke delen van de kankercellen aanvallen. Gerichte therapieën lijken minder bijwerkingen dan chemotherapie en minder schadelijk voor normale cellen. Gerichte therapie wordt momenteel onderzocht voor de behandeling van pancreaskanker.
Hier afgebeeld is een kleur versterkt, vergrote weergave van een pancreaskankercellijnen.

cel kleur

Nieuwe behandeling tegen kanker: Immunotherapie
Ook wel biologische therapie, immunotherapie heeft als doel een persoon het immuunsysteem stimuleren om ziekte te bestrijden. Immunotherapie is nog niet beschikbaar voor pancreaskanker, maar wordt actief onderzocht, samen met het onderzoek naar vaccins die het immuunsysteem arm om kankercellen aan te vallen.

Behandeling: Palliatieve therapie
Palliatieve therapie wordt gebruikt om symptomen te verlichten en te beheren pijn, ongeacht het stadium van de ziekte of de behoefte aan andere therapieën. Het doel van palliatieve zorg is de kwaliteit van leven niet alleen in het lichaam, maar in de geest en ziel te verbeteren. Terwijl palliatieve therapieën zijn duidelijk geval op zeer gevorderde stadia van de ziekte, ze zijn ook nuttig wanneer gegeven in combinatie met andere behandelingen van kanker nog steeds bezig om de ziekte te bestrijden.

Ondersteuning krijgen
Leven met alvleesklierkanker is niet gemakkelijk, een steunregeling is van cruciaal belang om te helpen omgaan met de emotionele en praktische aspecten van deze agressieve ziekte. Veel mogelijkheden voor ondersteuning bestaan ​​binnen de lokale gemeenschap en daarbuiten, zowel voor de patiënt en hun familie en vrienden. Deze organisaties bestaan ​​om te helpen navigeren door de dag-tot-dag behandeling vraagstukken en de “big picture” zorgen over de toekomst.

Preventie is mogelijk?
Hoewel er geen een definitieve actie die je kunt nemen om alvleesklierkanker te voorkomen, te beginnen door het vermijden van de risicofactoren die u kunt bedienen.
Als u rookt, stop nu.
Als uw dieet  rijk aan vet is, werk aan om meer gezond te eten.
Adopteer een regelmatige lichaamsbeweging routine, want met oefening is aangetoond dat het de risico’s  verlaagt op alvleesklierkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *