Eierstok

Wat is eierstokkanker?

Deze vorm van kanker begint in de eierstokken, de twee organen die een vrouw eieren en de belangrijkste bron van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron te produceren. Behandelingen voor kanker van de eierstokken zijn geworden effectiever in de afgelopen jaren, met de beste resultaten te zien zijn wanneer de ziekte in een vroeg stadium gevonden.

Eierstokkanker Symptomen

Symptomen zijn:

Opgeblazen gevoel of druk in de buik

Pijn in de buik of het bekken

Het te snel vol gevoel  hebben tijdens de maaltijd

Urineren vaker

Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door vele omstandigheden die niet kanker. Als ze zich voordoen dagelijks voor meer dan een paar weken, te melden aan uw arts of verpleegkundige.

Risico Factor: Family geschiedenis

Van een vrouw kans op ontwikkelen van eierstokkanker zijn hoger als er een naast familielid heeft kanker van de eierstokken, borst-, of dikke darm. Onderzoekers geloven dat erfelijke genetische veranderingen zijn goed voor 10% van eierstokkanker. Dit omvat de BRCA1 en BRCA2 gen mutaties, die gekoppeld zijn aan borstkanker. Vrouwen met een sterke familiegeschiedenis moet praten met een arts om te zien of dichter medische follow-up kan nuttig zijn.

Risico Factor: Leeftijd

De sterkste risicofactor voor kanker van de eierstokken is de leeftijd. Het is het meest waarschijnlijk te ontwikkelen na een vrouw gaat door de menopauze. Met behulp van postmenopauzale hormoontherapie kan het risico. De link lijkt het sterkst bij vrouwen die oestrogeen te nemen zonder progesteron gedurende ten minste 5 tot 10 jaar. Artsen zijn niet zeker of het nemen van een combinatie van oestrogeen en progesteron verhoogt het risico ook.

 

Risico Factor: Overgewicht Zwaarlijvige vrouwen hebben een hoger risico op het krijgen van eierstokkanker dan andere vrouwen. En de sterftecijfers voor kanker van de eierstokken zijn hoger voor zwaarlijvige vrouwen ook, in vergelijking met niet-zwaarlijvige vrouwen. De zwaarste vrouwen lijken het grootste risico te hebben.

Ovarian Cancer Screening Test Er zijn twee manieren om te screenen op eierstokkanker voordat het leidt tot symptomen of toont tijdens een routine gynaecologische examen. Een daarvan is een bloedtest voor verhoogde niveaus van een eiwit genaamd CA-125. De andere is een echo van de eierstokken. Helaas is geen van beide technieken is aangetoond dat het redden van levens bij gebruik in vrouwen van gemiddeld risico. Daarom wordt screening op aanbevolen voor vrouwen met sterke risicofactoren.

Diagnose van eierstokkanker Imaging tests, zoals echografie of CT-scans (hier te zien), kan helpen onthullen een ovariële massa. Maar deze scans kan niet bepalen of de afwijking is kanker. Als kanker wordt vermoed, is de volgende stap is meestal een operatie te verwijderen verdachte weefsels. Een monster wordt vervolgens verstuurd naar het laboratorium voor verder onderzoek. Dit heet een biopsie. Soms een monster met een naald kan worden gebruikt voor diagnose.

Stadia van eierstokkanker

De eerste operatie voor kanker van de eierstokken helpt ook te bepalen hoe ver de kanker zich heeft verspreid, beschreven door de volgende fasen:

Fase I: beperkt tot een of beide eierstokken

Fase II: zich uitbreiden naar de baarmoeder of andere nabijgelegen organen

Fase III: verspreid naar de lymfeklieren of de buik voering

Fase IV: verspreid naar verre organen, zoals de longen of de lever

Soorten Ovarian Cancer

De overgrote meerderheid van eierstokkanker zijn epitheliaal ovariumcarcinoom. Dit zijn maligne tumoren die ontstaan uit cellen op het oppervlak van de eierstokken. Sommige epitheliale tumoren zijn niet duidelijk kanker. Deze staan bekend als tumoren van laag maligne potentieel (LMP). LMP tumoren groeien langzamer en zijn minder gevaarlijk dan andere vormen van eierstokkanker.

Ovarian Cancer overlevings kansen

Eierstokkanker kan een beangstigende diagnose te zijn, met vijf-jaars relatieve overleving tarieven aan van 89% tot 18% bedragen voor de epitheliale eierstokkanker, afhankelijk van het stadium waarin de kanker werd gevonden. Maar houd in gedachten dat deze kansen zijn gebaseerd op de vrouwen gediagnosticeerd 1988-2001. De behandelingen en de vooruitzichten nog beter te kunnen zijn voor mensen met de diagnose vandaag de dag. Voor LMP tumoren, de vijf-jaars relatieve overleving varieert van 99% tot 77%.

Ovarian Cancer Chirurgie

Chirurgie gebruikt voor eierstokkanker diagnose en het stadium bepalen, maar ook de eerste fase van de behandeling. Het doel is het verwijderen van zoveel mogelijk van de kanker mogelijk te maken. Dit kan een eierstok omliggende weefsel in fase I. In meer ontwikkelde fasen zijn, kan het nodig zijn beide eierstokken verwijderen, naast de baarmoeder en omliggende weefsels

.Chemotherapie

In alle stadia van eierstokkanker, wordt chemotherapie meestal gegeven na de operatie. Deze fase van de behandeling gebruikt drugs te richten en de resterende kanker doden in het lichaam. De geneesmiddelen kunnen worden toegediend via de mond, via een infuus, of direct in de buik (intraperitoneale chemotherapie.) Vrouwen met LMP tumoren meestal niet nodig chemo, tenzij de tumoren groeien terug na de operatie.

Gerichte therapieën

Onderzoekers werken aan therapieën die de manier waarop kanker van de eierstokken groeit richten. Een proces dat angiogenese heeft betrekking op de vorming van nieuwe bloedvaten om tumoren te voeden. Het geneesmiddel Avastin blokkeert dit proces, waardoor tumoren te krimpen of groeien (gezien in de afbeelding hier) te stoppen. Avastin is goedgekeurd voor andere vormen van kanker, maar eierstokkanker onderzoekers zijn nog steeds het testen van deze therapie, die kan ernstige bijwerkingen.

Na de behandeling: vroege menopauze

Wanneer vrouwen hebben beide eierstokken zijn verwijderd, kunnen ze niet meer produceren hun eigen oestrogeen. Deze triggers menopauze, het maakt niet uit hoe jong de patiënt. De daling van de hormoonspiegel kan ook verhogen het risico op bepaalde medische aandoeningen, waaronder osteoporose. Het is van groot belang dat vrouwen regelmatige follow-up zorg na behandeld wordt voor kanker van de eierstokken te hebben

Na de behandeling

: Moving On

Vrouwen kunnen zien dat het een lange tijd voor hun energie nodig is om terug te keren na behandelingen einde. Vermoeidheid is een veel voorkomend probleem na de behandeling voor kanker. Begin een zachte oefening programma is een van de meest effectieve manieren om energie te herstellen en te verbeteren emotioneel welzijn. Neem contact op met uw gezondheidszorg team om te bepalen welke activiteiten precies bij u passen.

Risico Reducer: Zwangerschap

Vrouwen die biologische kinderen hebben minder kans op eierstokkanker te krijgen dan vrouwen die nooit bevallen zijn. Het risico lijkt af te nemen bij elke zwangerschap en borstvoeding kan extra bescherming bieden.

Risico vermindering: ‘de pil’

Eierstokkanker is ook minder vaak voor bij vrouwen die besloten hebben om de pil. Vrouwen die de pil gebruikt voor ten minste vijf jaar hebben ongeveer de helft van het risico van vrouwen die nooit de pil. Net als de zwangerschap, de pil de ovulatie voorkomen. Sommige onderzoekers denken dat eisprong minder vaak kan beschermen tegen eierstokkanker.

Risico vermindering: afbinden van de eileiders

Aan je tubes verbonden, formeel bekend als afbinden van de eileiders, kan enige bescherming tegen eierstokkanker te bieden. Hetzelfde geldt voor het hebben van een hysterectomie – het verwijderen van de baarmoeder, terwijl de eierstokken intact. Risico Reducer: Het verwijderen van de eierstokken Voor vrouwen met genetische mutaties die hen een hoog risico op eierstokkanker, het verwijderen van de eierstokken is een optie. Dit kan ook worden overwogen bij vrouwen boven de 40 krijgen van een hysterectomie.

Risico vermindering: vetarm dieet

Hoewel er geen definitieve dieet om eierstokkanker te voorkomen, is er bewijs van dat wat je eet kan het verschil maken. In een recente studie, vrouwen die een vast vetarm dieet voor ten minste vier jaar hadden minder kans op eierstokkanker te ontwikkelen. Sommige onderzoekers rapporteren de kanker komt ook minder vaak voor bij vrouwen die veel groenten eten, maar meer studies nodig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *